Voor WordPress zijn ontelbaar plugins beschikbaar om jouw WordPress site uit te breiden. Dit maakt WordPress erg flexibel misschien wel het geheim achter het succes van het Open Source platform.

Het is verleidelijk om allerlei gratis plugins klakkeloos te installeren, maar dit is om een aantal redenen niet verstandig:

 1. Ze kunnen jouw site minder veilig maken.
 2. De ontwikkelaars geven geen of weinig ondersteuning.
 3. De plugin werkt misschien niet met toekomstige versies van WordPress.
 4. Ze kunnen je site onbebruikbaar maken.
 5. Je site wordt langzamer.

Kijk daarom ook eens naar betaalde plugins. Deze kosten misschien een paar tientjes, maar zullen uiteindelijk ook tijd en frustraties besparen. Betrouwbaarheid en ondersteuning van de ontwikkelaars is daarbij een groot voordeel. De grotere partijen zijn vaak al jaren bezig en verbeteren hun producten constant.

1. Gravity Forms

Formulieren zijn niet meer weg te denken uit een website. Dit kunnen eenvoudige contactformulieren zijn, maar ook uitgebreidere bestel- of inschrijfformulieren. Hoewel Contact Form 7 één van de meest populaire (gratis) oplossingen is, gaat Gravity Forms een stuk verder.

De plugin is erg gebruikersvriendelijk en kun je gemakkelijk formulieren bouwen met een ‘drag-and-drop’ scherm. Erg belangrijk en kan veel tijd en frustraties besparen. Als je het slim inzet kun je dit ook gebruiken voor het verzamelen van e-mail adressen door bijvoorbeeld gratis e-books aan te bieden (na registratie).

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 1. Bestelformulier (met prijsberekening)
 2. Formulier met meerdere pagina’s (stappen)
 3. Conditionele velden (verberg of laat elementen zien op basis van eerder gemaakt selecties van de bezoeker)
 4. Laat bezoekers berichten aanmaken.
 5. Integraties en add-ons om met andere software samen te werken, zoals: Mailchimp, Freshbooks, Paypal etc.
 6. Nette bevestiging naar u en uw bezoeker.

www.gravityforms.com

2. WPML

Is jouw bedrijf internationaal actief en wil je de website in meerdere talen aanbieden? Dan is WPML (WordPress Multilingual Plugin) een goede oplossing. Elke pagina of bericht kan hiermee in verschillende talen geschreven worden worden. Met een taalselectie kan je bezoeker een andere taal selecteren.

WPML is erg uitgebreid en dit zijn de meest belangrijke voordelen:

 1. Laat verschillende personen meewerken aan vertalingen.
 2. Onbeperkt aantal landen.
 3. Makkelijk in gebruik en installatie.
 4. Werkt samen met bijvoorbeeld WooCommerce en Yoast SEO
 5. SEO optimalisatie per taal goed in te stellen.

www.wpml.org

3. Yoast SEO

De basis versie van deze wereldberoemde plugin is geheel gratis en onmisbaar voor jouw website! Zoals veel software-diensten ga je pas betalen bij uitbreidingen of premium support. Yoast biedt dit ook aan in de vorm van een betaalde premium plugin. Ook wordt er ingespeeld op de huidge koers van Google met een video SEO plugin en een local SEO plugin. Erg waardevol voor locale bedrijven en organisaties die met video willen scoren.

Zowel de basis plugins als de uitbreidingen helpen je met het verbeteren van je Google ranking. Een eenmalige investering van € 70,- valt in het niet als je dit vergelijkt met dure (Google) advertenties. Daarnaast begeleid deze WordPress plugin je vooral, en leer je zelf je website te optimaliseren en dit te begrijpen!

www.yoast.com/wordpress/plugins/seo/

4. WooCommerce

Voor een eenvoudige, betaalbare webshop is Woocommerce een mooie uitbreiding op je WordPress site. Hoewel ook deze plugin in eerste instantie gratis is, heb als snel een van de uitbreidingen nodig van de ontwikkelaars. Deze zijn niet gratis, maar prima te betalen. Ook zijn er verschillende thema’s te koop die speciaal voor dit e-commerce platform.

Het winkelmandje van Woocommerce is volledig te integreren in jouw bestaande of nieuwe WordPress website. Deze plugin is behoorlijk geavanceerd, maar eenvoudiger dan bijvoorbeeld Magento. Binnenkort gaan we verder in op deze e-commerce oplossing.

www.woocommerce.com

WordPress plugins slim inzetten

Laat je niet afschrikken door betaalde plugins en kijk naar de waarde die het jouw website kan bieden. Je zal zien dat dit uiteindelijk veel tijd en frustratie kan besparen. Door deze premium plugins bewust en slim in te zetten zorg je voor nog meer bezoekers en betere conversie op jouw website.