Als je een website in WordPress hebt, dan zal je het wellicht hebben zien staan in de admin omgeving: “WordPress 3.5 is beschikbaar! Nu bijwerken.“ Dit betekent dat WordPress een nieuwe stabiele versie heeft uitgebracht. Waarom zou je dit willen updaten, en welke nieuwe features zijn van belang?

Media uploader

De heren van WordPress proberen het gebruik van WordPress steeds eenvoudiger te maken, en dit zie je bij deze update vooral in de Media Uploader. Via de (nieuwe) knop ‘Media toevoegen’ verschijnt een popup scherm met een helder overzicht van je bestanden. Hier kun je direct een bestand selecteren en plaatsen. Daarnaast is het hele scherm een ‘drag and drop’ vlak. Hiermee kun je elk media bestand van je computer zo naar de website slepen. Voor veel website eigenaren een van de meeste handige functies van WordPress. 

Standaard theme: Twenty Twelve

Voor velen staat WordPress erom bekend dat je binnen enkele minuten een website online kan hebben. Met de nieuwe standaard theme ‘Twenty Twelve’ heb je ook nog eens direct een ‘responsive’ website! Een eenvoudige lay-out en een mooi startpunt om de website te gaan aanpassen naar jouw smaak.

Pagina bewerker

Het scherm waarin je de pagina’s bewerkt heeft een aantal kleine wijzigingen gekregen waardoor de interface nog eenvoudiger is geworden. En voor de echte nerds onder ons: het scherm is geoptimaliseerd voor Retina schermen, zodat alles er mooi strak uitziet. Deze hoge resulteer schermen zullen we in de toekomst steeds vaker zien. Bij het ontwikkelen van websites zal hier dus rekening mee gehouden moeten worden.

Zorg eerst voor een backup

Er zijn dus wel wat redenen om je WordPress omgeving te updaten. Maar probeer je nog even te beheersen voordat je op ‘nu bijwerken’ drukt. Het is namelijk verstandig om eerst een backup te maken. Negen van de tien keer gaat de update prima, waardoor veel beheerders dit klakkeloos doen. Maar pas vooral op als je veel plugins gebruikt! Mocht je niet helemaal zeker zijn van je zaak, laat de update dan door je webdesigner uitvoeren. Zou jammer zijn als je geliefde website plat gaat, vooral wanneer je inkomsten met je website genereerd!

Onder de motorkap is er nog veel meer verbeterd, maar dit zijn punten waar je als eindgebruiker nooit iets van merkt. Deze verbeteringen hebben vaak te maken met stabiliteit en beveiliging en maken een update ook erg waardevol.

Het is mooi om te zien dat bij elke update de gebruikersvriendelijkheid verder wordt geoptimaliseerd. Een update wordt dus zeker aangeraden, maar pas hiermee op wanneer je veel plugins of bijzondere themes gebruikt.