Wat is eigenlijk een thema?

Het thema bepaald hoe jouw website eruit komt te zien. Hierin worden het kleurgebruik, typografie, layout en andere functies vastgelegd. In WordPress worden pagina’s en berichten opgeslagen en het thema bepaald hoe de bezoekers de website zien.

Website op basis van bestaand thema

Via verschillende websites zoals Themeforest kun je voor ongeveer €60,- een kant-en-klare website aanschaffen. Ja, er zijn ook voldoende gratis thema’s maar wij adviseren om daar niet aan te beginnen. Deze zijn vaak te beperkt en je kan daarbij geen ondersteuning of updates verwachten.

Direct aan de slag

Met een bestaand thema kun je direct aan de slag en zelfs zonder veel technische kennis kun je zelf een website opzetten. Een logo, kleurstelling en typografie kunnen direct in WordPress worden ingesteld. Dit kun je zelf doen of door een webdesign bureau laten doen. Je kan dit ook in samenwerking met jouw webdesign bureau doen, waardoor je jouw WordPress Website in 1 dag kan realiseren. Binnen de mogelijkheden en beperkingen van het gekozen thema vul je vervolgens zelf de inhoud in.

Hou er rekening mee dat je soms tegen beperkingen aan loopt en dat niet alle wensen voor 100% gerealiseerd kunnen worden.

Veel mogelijkheden, functies en plugins

Het aantal mogelijkheden van de bekendste thema’s zijn ontzettend groot. Denk aan portfolio’s, blogs, sliders etc. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer.

Voor al deze functies zijn er ook veel plugins nodig. Deze zorgen ervoor dat de website langzamer wordt, en dit kan bij toekomstige updates voor problemen zorgen. De ontwikkelaars van het thema en al deze plugins zullen dit moeten blijven updaten. Bij elke update is er een reëel risico dat een van de functies niet (goed) meer werkt. Je creëert daarmee een bepaalde afhankelijkheid.

Wijze van beheer

Een van de grootste verschillen ten aanzien van maatwerk; is de wijze van beheer. Bij een gekocht WordPress thema kan dit namelijk behoorlijk complex en uitgebreid zijn. Je wordt geconfronteerd met veel meer opties dan nodig, van te voren is het lastig inschatten of dit bij je past. Dit kan vooral lastig zijn als je medewerkers hebt die de website ook gaan beheren.

Wordpress beheer binnen thema

Het grootste voordeel zijn de lage kosten. Vaak kan dit al vanaf 1250,- euro voor een eenvoudige website.

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een bestaand thema.

Voordelen website bestaand thema

 1. + Goedkoop
 2. + Veel mogelijkheden en functies
 3. + Korte doorlooptijd
 4. + Zelf aan de slag

Nadelen website bestaand thema

 1. + Slechte laadsnelheid
 2. + Te veel mogelijkhede
 3. + Beheer ingewikkeld
 4. + Veel plugins nodig

WordPress thema maatwerk

Bij een thema op maat kun je samen met je webbouwer een compleet eigen concept ontwikkelen. Daarbij wordt eerst een uniek grafisch ontwerp gemaakt. Dit ontwerp wordt vervolgens omgezet naar jouw eigen WordPress thema. De website past perfect bij jouw onderneming en sluit naadloos aan op jouw huisstijl.

Geen onnodige functies

Alle website functies worden voor jouw situatie op maat gemaakt. Dit betekent dat er geen overbodige functies aanwezig zijn, wat de stabiliteit en laadsnelheid ten goede komt. Om onnodige kosten van een eigen CMS te voorkomen, maken wij gebruiken van WordPress om de website te beheren.

Dit beheer kan helemaal naar wens worden ingericht. Wil jij als beheerder bijvoorbeeld alleen ‘vacatures’ kunnen toevoegen? Dan zal alleen deze functie zichtbaar zijn en geen andere opties die afleiden of fouten kunnen veroorzaken.

Wordpress beheer bij maatwerk

Minder plugins

Er zijn minder plugins nodig, waardoor updates in de toekomst zelden voor problemen zullen zorgen. Uiteindelijk kan je dit flink wat tijd besparen in vergelijking met een gekocht thema.

Belangrijkste nadeel is uiteraard de prijs. Gemiddeld zal dit tussen de 3000,- euro en 5000,- euro liggen, inclusief ontwerp.

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een op maat gemaakt thema.

Voordelen website op maat gemaakt thema

 1. + Sluit naadloos aan op huisstijl
 2. + Goede laadsnelheid
 3. + Stabiel en veilig
 4. + Eenvoudig in beheer
 5. + Updates zijn gemakkelijk uit te voeren

Nadelen website op maat gemaakt thema

 1. + Grote investering
 2. + Extra kosten bij nieuwe functies

Wat past het beste bij jou?

Kies jij voor een website op maat of maak je toch liever gebruik van een bestaand thema? De keuze hangt af van de eisen die jij aan je nieuwe website stelt. Ook kan het budget hierbij een belangrijke rol spelen.

Met de komst van standaard thema’s is het ook voor verschillende partijen makkelijker geworden om dit voor een lage prijs aan te bieden. Dit wil helaas niet altijd zeggen dat ze verstand hebben van de technische kant van websites ontwikkelen of de vormgeving daarvan.

Laat je vooral goed adviseren en ga in gesprek met eventueel meerdere partijen. Breng je wensen goed in kaart om samen met je webbouwer de meest praktische keuze te maken.